Städa datorn med Windows Diskrensnings verktyg

Efter ett tag kan hårddisken få ont om utrymme (speciellt idag när SSD är mer och mer vanligt vilket inte är lika billiga utrymmesmässigt som traditionella mekaniska hårddiskar).

Datorn fylls efterhand med temporära filer av olika anledningar, dels vid uppdatering av Windows kan det vara åtskilliga GB som detta tar på ditt utrymme efter en tids datoranvändning men även loggfiler och äldre backupfiler kan uppta märkbart med diskutrymme.

 

Tryck på startmenyn och skriv diskrensning så får du upp verktyget som du sedan kör igång.

 

Datorn kommer nu att söka efter ”överflödiga” filer

 

Klicka på ”Rensa systemfiler”

Verktyget kommer nu även ta med systemfiler och återkommer efter ett tag med samma dialog fast med ett större urval av filer att rensa

 

Bocka i alla ”föremål” i listan och tryck sedan på OK för att påbörja diskrensning.

Exemplet ovan är inget bra exempel då det är en nyinstallation så mängden utrymme just du kommer utvinna kan vara åtskilliga GB.
Ibland kan det röra sig om 15-30GB som du vinner på att rensa dessa filer.

Förutom Windows Diskrensnings verktyg kan du även kolla igenom dina installerade appar/program och ta bort de du inte använder.

 

Lite andra mappar att kolla igenom (var dock försiktig med vad du tar bort här)

  • C:\Windows\Temp
  • C:\ProgramData\ (högerklicka och välj egenskaper för att se hur mycket utrymme varje mapp tar för att hitta utrymmesbovar, vissa program i ProgramData kan gömma tempfiler eller tidigare uppdateringsfiler här)
  • C:\Användare\dittanvändarkonto\appdata\ (högerklicka och välj egenskaper för att se hur mycket utrymme varje mapp tar för att hitta utrymmesbovar i ”local data” respektive ”roaming”)
  • itunes mappen (ifall du använder detta program)
  • Spotify mappen (ifall du använder detta program)