Optimera ditt trådlösa nätverk

Här har du  en liten checklista över vissa punkter som kan påverka och försämra/förbättra hastigheten på ditt trådlösa nätverk

 

 • Krypteringsmetod: Kör inte med WEP som vid detta laget är en väldigt gammal standard och väldigt osäker men som även begränsar din hastighet.
  Välj  "WPA2 personal" och har du ett val mellan AES eller TKIP ska du välja AES för högre säkerhet och bättre hastighet. Snart har vi förhoppningsvis WPA3 på ingång och då bör du välja detta (under förutsättning att dina enheter stödjer WPA3 såklart).

 • Wifi-band: Denna inställning är ofta automatisk men ibland kan det hjälpa att manuellt ändra denna till en kanal som inte är så "befolkad" av andra kringliggande Wifi från dina grannar. Använder du 2.4GHz bandet kan du välja mellan kanal 1-13, dock brukar det räcka med att välja mellan 1, 6 och 13 för att märka resultat. Ytterligare val du ofta kan ändra är bandbredd (engelska bandwidth) där du kan välja mellan 20MHz för längre räckvidd eller 40MHz för bättre hastighet.
  Kör du på 5GHz bandet är det mindre risk för störningar då räckvidden inte är så lång men desto bättre hastighet än vad du kan uppnå med 2.4GHz och generellt behöver du inte ändra några ytterligare inställningar.

 • Undvik Wifi-repeaters då dessa halverar den ursprungliga hastigheten och kan ibland även försämra stabiliteten i ditt nät. Använd hellre en extra accesspunkt som kopplas med nätverkskabel alternativt PowerLine adaptrar (förlänger nätverket via elnätet) om du inte har möjlighet att dra en nätverkskabel.

 • Använd med fördel en och samma tillverkare för att slippa olika gränssnitt och metoder för att hantera ditt nätverk

 • Placeringen av router och/eller trådlös accesspunkt kan påverka både hastighet och stabilitet. Försök placera enheten i mitten av huset för att täcka så mycket som möjligt alternativt komplettera med en eller flera accesspunkter om du har ett större hus eller mycket betong och stenväggar. Trä och gipsväggar är ofta inga större problem att tränga igenom.

 • Många gånger löses diverse problem genom att uppgradera routerns/accesspunktens firmware vilket även kan förbättra enhetens funktionalitet och prestanda.

 • Med bra förutsättningar och rätt inställningar kan 802.11n på 2.4GHz bandet nå runt 100Mbps, kör du istället på 5GHz kan siffran bli mer än 300Mbps (kort avstånd).

 • Har du många Wifi-enheter som är kopplade på en och samma router/accesspunkt med för klen hårdvara och med mycket trafik kan det också påverka ditt resultat.

 • USB via Wifi kan ibland vara ett rent gissel då en del kan dras med drivrutins problem och andra som har bristfälliga antenner vilket försämrar både räckvidd, hastighet och stabilitet. Spendera lite tid på att hitta en bra produkt om du vill slippa bekymmer. Välj gärna en sticka med en större utstickande antenn istället för de inbyggda alternativt använd en Powerline adapter som förlänger nätverket via elnätet.